Saturday, May 7, 2011

Happy Mother's Day 2011!!!! / Feliz Dia de las Madres 2011



A few chilean bloggers decided to get together and post a special recipe from our own mothers to celebrate their day. It brought so many sweet memories of my mom, especially now that I am 5,000 miles away from her.

The recipe I wanted to share today in her honor is one of my favorite dishes. "Ceviche de Corvina" Unfortunately I cannot get corvina in here, but I adapted her recipe using Tilapia.

Ceviche is a typical appetizer dish in central Chile (Valparaiso). It is made with fresh fish, shredded or finely chopped, with onions, spices, herbs and lots and lots of lemon juice. It makes my mouth water just to think about it! So, here we go:


Ingredients:

4 Tilapia fillets
1 big onion, finely diced
5 big garlic cloves, minced (I used my microplane zester grater)
1 hand full of parsley leaves, finely chopped
1 hand full of cilantro leaves, finely chopped
Kosher Salt and Fresh ground pepper to taste
4 oregano leaves, finely chopped
1/2 tspn. of ground cumin
1 cup of fresh lemon juice
2 Tbspn. vinegar
2 Tbspn. olive oil


Directions:

Rinse the fish and either shredded with a fork or dice it very finely (I think it is easier to dice it) and set aside in a glass bowl.

Chop the onions, cilantro and parsley leaves, garlic and set aside.

Once your ingredients are ready, start assembling the dish. Add salt, pepper and condiments to the fish (cumin, oregano leaves, vinegar, olive oil and lemon juice). Stir well and let it rest for 30 minutes. Add the onions, garlic, parsley and cilantro. Mix well and let it chill for a couple hours.

Serve with toasted bread slices or crackers.

Enjoy!



For other delicious flavors and recipes made by our mothers, please check these blog entries:

  • Barato y rico

  • Canela Kitchen

  • Chef Potro

  • Cocina chilena

  • Cocina de mercado

  • Cocinarte Chile

  • Cocoperalta

  • Cuisine with Chilean flavor

  • Dejame cocinarte

  • El punto del caramelo

  • En guete

  • En mi cocina hoy

  • Espacio Culinario

  • La Brujita de Jengibre

  • La Cucina del Topino

  • La sartén y el mango

  • Let's bake today!

  • Manjar Malva

  • Mi diario de cocina

  • Mundo de Dulcinea

  • Pity en la cocina

  • Polin en la cocina

  • Recetas para todas

  • Rescatando recetas

  • Sweet cakes Toronto
  • 17 comments:

    ANGELICA BERTIN said...

    Una delicia de comida Esos sabores tan rico y tan nuestro me dan nostalgia
    AMIGA TE MANDO UN BESOS Y UN FELIZ DIA DE LA MADRE JUNTO A TUS HIJOS BESOS

    Pilar said...

    Es muy rico el ceviche, sabes que nunca lo he hecho, hasta verguenza me da reconocerlo...
    Que tengas un muy lindo día mañana.

    Gloria said...

    Mohana this look absolutely delicious and what lovely family you have!! Happy Mom day for you!! gloria

    La Brujita de Jengibre said...

    La Tilapia me encanta, yo la cocino bastante.
    Feliz Días de la madres.
    Un abrazo
    Edith
    La Brujita de Jengibre

    Claudia Varleta said...

    Que rica receta. Te deseo un Feliz día de la madre. Un beso

    Pamela said...

    Mohana! Qué rico ceviche has preparado para homenajear a tu mamá. Muy lindas fotos. Que tengas un gran día mañana y te regaloneen mucho. Besitos

    Rosita Vargas said...

    EXQUISITO CEVICHE ME ENCANTA,FELIZ DÍA DE LA MADRE,FELICIDADES JUNTO A TU FAMILIA,CARIÑOS Y ABRAZOS.

    Annie said...

    Riquísimo!! y Feliz día de la Madre para tí también.
    Besos

    Moon said...

    Feliz día vecina, espero que la regaloneen mucho en este día especial.
    Me gustó tu receta y eso que no soy muy fan del tilapia, pero ahora me tinca de esta forma.
    Un abrazo!

    The Shulls said...

    Muchas gracias a todas por visitar el blog y dejar sus carinosos saludos!! Mis hombres me han regaloneado de lo lindo, asi que me siento mas que super celebrada!! Un abrazo grande para cada una y muchas felicidades en su dia!!!

    Manjar Malva said...

    Hola, muy rico el ceviche, me pasa como a Pilar nunca lo he preparado y me gusta el pescado de cualquier manera, ahora no tengo excusa con tu receta.
    PD:te dire que vi tu post ayer pero era super tarde (aqui estamos con 5 horas mas)y me cuesta, tengo el ingles muy olvidado(Tere)
    besos desde Madrid
    Feliz dia.
    Toñi y Tere

    Karin said...

    Oh dear!! se me hace agua la boca!!!! qué delicia!

    Rosario said...

    Que rico ceviche !!! Para mí este es un plato muy habitual porque vivo frente al mar y en cada reunión especial siempre hay algún civuchito. A todo el mundo le encanta el ceviche!
    Que linda la foto del perfil!!!
    Felíz día !!!!

    Anabella said...

    Que cebiche! Te mandaría corvina... (any and meny fish work) la tilapia y varios otros pescados son igual usado en cebiches y con resultados realmente maravillosos.

    Me gustó tu receta, es cebiche como se hacía acá, picado chico o molido el pescado; ahora lo están haciendo con cubitos mas grandes.

    Sigue celebrando regaloneada por tu femilia, cariños.

    Chef Potro said...

    Que bueno que nos muestres el ceviche chileno, se ve riquísimo, igual como lo hacía mi papá.

    Muchos saludos!!

    The Shulls said...

    Muchas gracias a todas y al chef Potro por sus carinosos saludos!! La verdad es que este ceviche esta muy cerca de mi corazon. Mi mamita me lo hacia desde que era pequena (siempre fui loca por los mariscos!!) :D

    jane said...

    Thanks so much for posting this! Made it for my husband yesterday and we ate all of it in about ten minutes. I scaled the size down some and put it on my blog, if you'd like to look:
    http://seejaneeatabroad.wordpress.com/2014/04/01/ceviche-in-chile/